



EOOS Technology Forum Preparing Europe for the Digital Ocean Paradigm

Virtual event hosted by SeaTechWeek

13 October 2020, 13.30-18.00 CEST (Paris time)

The First EOOS Technology Forum is organized by **EuroGOOS**¹, through its Technology Plan Working Group, as a halfday, **free**, **virtual** event hosted by the SeaTechWeek, an international marine science and technology conference, on 13 October 2020. This will be a launch event for a lasting collaborative platform which will:

- Bring closer the marine instrument manufacturers, technicians, technologists and scientists, in the public and private sectors to drive development and innovation in the European ocean observing technologies;
- Support regular assessments of the technology readiness in the European oceanography, with a focus on Global Ocean Observing System essential ocean variables and observation requirements;
- Identify jointly topics and themes for future actions dealing with the ocean observing technology sector.

The event will be divided into two 2-hour sessions separated by a short break. The first session will contextualize the Forum's objectives and highlight the critical issues to be addressed by this initiative. The second session will identify the mechanisms of collaboration between the private and public sectors, and between industry and the scientific community, with a view to exploring shared solutions and addressing existing barriers (e.g. confidentiality issues, intellectual property rights, commercial exploitation, licensing, etc). Both sessions will support participant interaction and facilitate dialogue and a frank and open exchange of views and ideas.

¹The European Global Ocean Observing System, EuroGOOS, is an association of European national agencies, research organizations, and private companies committed to operational oceanography within the context of the Global Ocean Observing System coordinated by the Intergovernmental Oceanographic Commission of UNESCO. Founded in 1994, EuroGOOS brings together 100 agencies in Europe across its five maritime regions.

²EuroGOOS works with the European Marine Board and many partners to co-design a framework for the European Ocean Observing System (EOOS). The EOOS framework is designed to align and integrate Europe's ocean observing capacity, and promote a systematic and collaborative approach to the collection of information on the marine environment and its resources. The EOOS implementation plan 2018-2022 features the EOOS Technology Forum as an action.

http://www.eoos-ocean.eu/

AGENDA

FIRST SESSION: 13.30-15.30, 13 OCTOBER 2020

Setting the scene, rationale, and context

13:30 - 13:35 (5 min) Welcome to the 1st EOOS Technology Forum (Rajesh Nair, OGS, Italy/Laurent Delauney, Ifremer, France – Co-Chairs of the EuroGOOS Technology Plan Working Group)

13:35-14:40 (65 min) The EOOS Technology Forum – setting the scene, rationale, and context

13:35 - 13:45 (10 min) Introduction to the European ocean observing landscape (George Petihakis, Chair of EuroGOOS and member of the EOOS Steering Group)

13:45 - 14:00 (15 min) State of the art in ocean observing strategies and the digital twin (Martin Visbeck, GEOMAR and AtlantOS program, Germany)

14:00 - 14:10 (10 min) Mapping the terrain for forging partnering opportunities: the societal and policy perspective (Bev Mackenzie, IMarEST)

14:10 - 14:20 (10 min) Critical technologies (Eric Delory, PLOCAN, Spain)

14:20- 14:30 (10 min) Enhancing technologies (Matthew Mowlem, NOC, UK)

14 :30-14 :40 (10 min) Transformative technologies (Jaume Piera, CSIC, Spain)

14h4o-15h3o (50 min) Interactive workshop 1

14:40 - 14:45 (5min) Introduction to the workshop (Anouck Hubert, Facilitation Transition, France)

14:45 - 15:25 (40min) Interactive workshop (Anouck Hubert, Facilitation Transition, France + organizers/panellists and speakers)

Discussion and Q&A around the topics of the talks and on how to implement the forum/ priority topics

15:25-15:30 (5 min) Wrap-up and announcement of the second session's program (Rajesh Nair, OGS, Italy/Laurent Delauney, Ifremer, France)

SECOND SESSION: 16-00 - 18:00, 13 OCTOBER 2020

Strengthening the European ocean observing capability & fostering synergies

16:00 - 16:05 (5 min) Welcome and introduction to Session 2 (Rajesh Nair, OGS, Italy/ Laurent Delauney, Ifremer, France)

16:05 - **16:20** (**15** min) Mapping the terrain for forging partnering opportunities: Considerations about fruitful marine science-industry collaboration (Peer Fietzek, Kongsberg Maritime, Germany)

16:20 - 16:35 (15 min) Mapping the terrain for forging industry partnering opportunities: the ocean observation value chain (Ralph Rayner, Society for Underwater Technology, UK, London School of Economics, UK and NOAA, USA)

16:35 - 16:40 Q&A

16:40 - 17:20 (10 min each) Examples of successful research-industry partnerships in technological innovation and development in Europe

- Maik GRUNWALD, 4H-JENA, Germany
- Nathan Lawrence, ANB Sensors, UK
- Cooper Van Vranken, Berring Data Collective, US/Belgium
- Yves Degres, NKE Instrumentation, France

17:20 – 17:55 (35 min) Interactive workshop 2

17:20 - 17:25 (5min) Introduction (Anouck Hubert, Facilitation Transition, France)

17:25 - 17:55 (30min) Interactive Workshop (Anouck Hubert, Facilitation Transition, France + organizers/panellists and speakers) Discussion around the topics of the talks with a view towards formulating possible solutions and next steps

17:55-18:00 (5 min) Wrap up of the two sessions and announcement of the next steps for the EOOS Technology Forum (Rajesh Nair, OGS, Italy/ Laurent Delauney, Ifremer, France)